Evliliklerini sürdürmek istemeyen çiftler anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma davaları ile boşanma işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Ülkemizde uygulanan hukuk kuralları gereği bu iki türden biri seçilerek davalar açılmalı ve boşanma işlemlerinin sonuçlandırılması sağlanmalıdır. Her iki dava çeşidinde de tarafların anlaşmakta zorluk çekmesi, maddi ve manevi olarak sonuca ulaşamamaları nedeni ile boşanma avukatı desteği almaları gerekir.
Anlaşmalı boşanma davaları genel olarak daha kolay bir sürece sahiptir. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftlerin evlilikleri en az bir yıl süre ile devam etmiş olması gereklidir. Eğer bir yıldan daha az süre evlilikleri olan çiftler boşanmak isterlerse anlaşmalı boşanma değil çekişmeli boşanma davası açmak zorunda kalmaktadır. Anlaşmalı olarak boşanmaya karar veren çiftler boşanma avukatı yardımı ile bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatabilirler. Tabi tarafların dava öncesinde bazı konularda mutabık kalmaları da gerekmektedir.
Boşanacak çiftler arasında söz konusu olan nafaka, velayet ve tazminat gibi konuların önceden konuşulup karara varılması çok önemlidir. Bu konularda net bir şekilde anlaşmaya varan çiftler anlaşmalı boşanma davalarını açıp sonuçlandırabilirler. Bu tür davalar süreç bakımından çekişmeli boşanma davalarına göre de daha kısadır. Davanın açılması için verilen dilekçe sonrasında dilekçenin kabulü ve taraflara verilecek duruşma günü ile birlikte duruşmanın sürdürülüp sonuca bağlanması ortalama olarak iki veya üç ay gibi bir süreç alabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları ise daha zor ve detay gerektiren bir sürece sahiptir. Boşanma avukatı bu tip davalarda daha da önemli bir konuma sahiptir. Çünkü ilgili kanunları bilmeyen bir avukat kişiye birçok hakkının elinden gitmesine sebep olabilir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımı, velayet, nafaka ve diğer konuların çok iyi bir şekilde değerlendirilmeli ve alınabilecek hakların tamamı alınmalıdır.
Boşanma avukatı bu konularda müvekkilini daha iyi bir şekilde savunması ve müvekkilinin haklarını çok iyi bir şekilde bilerek bu hakların alınmasını sağlaması gerekmektedir. Ne kadar boşanma davaları bir avukat olmadan açılabilse de başvuru için dilekçe yazılması ve başvuru usullerinin herkesçe bilinmemesi avukata olan ihtiyacı artırmaktadır. Ayrıca eşlerden alınabilecek tazminatlar konuya göre çok yüksek tutarlara çıkabilmektedir. Tutarların bu kadar yüksek olması yapılacak hatalarda büyük maddi zararlar görmeye vesile olacağı için avukat desteği almak çok önemlidir. Boşanma davaları bu iki çerçevede görülerek yürütülmeli ve istenilen sonuçlara ulaşmak için doğru yol izlenerek sonuca ulaşılmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder